Dette operahus i Hamborg er ikke et operahus!

Elbphilharmonien er det fantastiske nye koncerthus i Hamborgs havn men det er ikke et operahus. Et operahus har vi i Hamborg selvfølgelig også, men det er Hamburgische Staatsoper som er Tysklands ældste borgerlige operahus og ser tilbage på en 300 år gammel historie.

Operahus Hamburg
Hamburgische Staatsoper - Photo: Andreas Praefcke - Selbst fotografiert, CC BY 3.0

Hamburgs statsopera på Gänsemarkt i Hamborgs Neustadt er et af verdens førende operahuse og kan se tilbage på en over 300 år lang historie. Operaen huser Hamburgs statsopera, Hamburgs filharmoniske statsorkester og Hamburgs ballet med sin karismatiske leder John Neumeier (en god ven af Dronning Margrethe II) under sit tag.

Operaen blev grundlagt den 2. januar 1678 under navnet Opern-Theatrum som det første offentlige operahus i Tyskland som blev bygget i 1677 af den italienske bygmester Girolamo Sartorio. Indtil da var opera et privilegium for adelen.

Georg Philipp Telemann og Georg Friedrich Händel udkæmpede en duel her foran operahuset på Gänsemarkt (gåsemarked), og gudskelov overlevede de begge, fordi Telemanns sværd prellede af på Händels frakkeknap. Årsagen til duellen var jalousi, fordi den unge Händel ikke følte sig taget alvorligt af den store komponist og ven Telemann. Händel tog til London og fejrede sin store karriere der.

Fra 1771 drev Friedrich Ludwig Schröder huset med en vis succes. For eksempel fandt premieren på Friedrich Schillers drama Don Carlos sted her den 29. august 1787.

Berømte komponister som Puccini og Tjajkovskij blev engageret til at dirigere deres egne værker. I 1891 udnævnte Pollini Gustav Mahler til at efterfølge Hans von Bülow som første kapelmester.

I oktober 1906 og med gæstespil indtil 1913 begejstrede Enrico Caruso publikum i Hamborg i forskellige roller.

I 1934, under den nationalsocialistiske æra, blev navnet ændret igen, denne gang til Hamburgische Staatsoper, et navn, der stadig er gældende i dag. Under et bombeangreb natten mellem den 2. og 3. august 1943 blev auditoriet fuldstændig ødelagt, kun scenehuset blev skånet.

Allerede i 1946 gav den britiske militærregering tilladelse til nye forestillinger. Teatersalen blev først midlertidigt integreret i scenehuset og senere udvidet til at omfatte ruinerne af den forreste bygning, så der igen var plads til 1200 tilskuere. Stiftelsen til genopbygning af Hamburgs statsopera blev oprettet af Alfred Toepfer i 1952. Under sin æresdirektør Wilhelm Oberdörffer skaffede fonden i løbet af få måneder 1,5 millioner mark i sponsorpenge. I 1953 begyndte genopbygningen med nedrivningen af den ødelagte hovedbygning. I 1955 var der efter Gerhard Webers planer blevet bygget et nyt auditorium med ca. 1.690 pladser, som blev indviet med en opførelse af Mozarts Tryllefløjte den 15. oktober 1955.

Plácido Domingo debuterede som Cavaradossi i Tosca i januar 1967 og indledte dermed sin succes i Europa, som førte ham til en verdenskarriere. Navne som Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Mirella Freni, Rudolf Schock, Martha Mödl og Birgit Nilsson er forbundet med huset.

Det er måske ikke det koncerthus du tænkte på når du tænker på Hamborg

Elbphilharmonie-koncertsalen er et sted for alle tænkelige former for musik. Selv punk er blevet spillet der. Men her spilles især klassisk musik, og et besøg til en koncert i den store eller lille sal er en uforglemmelig oplevelse. Og med billetpriser fra 8,50 € kan du endda nyde god musik til en rimelig pris.
Læs mere om Elbphilharmonie koncertbilletter.

Book din guidede bytur eller skattejagt på dansk i Hamborg!

skattejagt hamborgs havn
Selvguidet byvandring i dit eget tempo

Audioguide - Hamborg havn på dansk

Audioguide med mobil i Hamborgs havn på dansk

fra 5,99 € / 45 kr
Hamborg bytur på dansk
2 timers byvandring

Hamborg på dansk - den sjove bytur

Byvandring med dansk tale - Hamborg rådhus, gl. havn og Elbphilharmonie

25 € / 189 kr
Altona audioguide St Pauli
Selvguidet byvandring i dit eget tempo

Audioguide - Hamborg Altona på dansk

Audioguide med mobil fra Hamborg til Altona på dansk

fra 5,99 € / 45 kr
kanalrundfart hamborg
1 times sejltur

Kanalrundfart & havnerundfart

Sejltur i Hamborgs containerhavn og historiske pakhusby på dansk

fra 15 euro / 110 kr
selv guidet tur Hamborg
Selvguidet byvandring i dit eget tempo

Audioguide - Reeperbahn på dansk

Audioguide med mobil i Hamborgs red-light distrikt St. Pauli på dansk

fra 5,99 € / 45 kr
Reeperbahn tur på dansk
2 timers byvandring

Reeperbahn på dansk

Oplev Hamborgs red-light distrikt St. Pauli, Reeperbahn og Grosse Freiheit med en guide der taler dansk

29 € / 216 kr

image sources

  • 592px-Hamburg_Staatsoper_außen_3: © wikimedia.org
  • Hamburg, Elbphilharmonie, Speicherstadt: © stock.adobe.com