Engang en by – en bog om bombningen af Hamborg under 2. verdenskrig
1943 i Hamborg. Byen brænder. Huse brænder. Mennesker brænder. Bomberne rammer ikke kun de 36.000, der mister livet. Fornemmelsen af glødende luft og synet af ruiner og lig bliver ikke glemt af dem, der klarede sig ud af flammerne. De får psykiske og fysiske skader for altid. Hvordan lever man med det?
Når du hører eller læser historier om din egen by, forventer du, at de stammer fra nogen, der også bor i byen. En person, der kan sætte sig ind i indbyggernes mentalitet og erfaringsverden. Som indbygger i Hamborg blev jeg derfor meget overrasket over at læse en bog om et af de mørkeste kapitler af min by skrevet af en dansk forfatter. En forfatter, der så levende beskriver de dramatiske dage af Hamborgs ødelæggelse, som om han selv havde været der i dagene mellem juli og august 1943, da den såkaldte Operation Gomorrha forvandlede Hamborg til et flammehav, hvis ildskær stadig kunne ses så langt væk som i Sønderjylland.
Den danske forfatter hedder Martin Petersen og hans nye bog Engang en by er for nylig udkommet hos Byens Forlag.
Martin Petersen har ikke været der selv, han er først født i 1950. Historien om den 20-årige Johanna, der bor sammen med sin mor og lillebror i Hamborgs Hammerbrook-kvarter, er en eksemplarisk historie. Romanfiguren Johanna har aldrig eksisteret i denne form, men er derimod resultatet af en omfattende og følsom research fra samtidsdokumenter, breve og historiske værker om, hvad der skete før, under og også efter bombningerne, som 36.000 Hamborgensere ikke overlevede.
Alligevel er bogen ikke en ensidig anklage mod dem, der beordrede bombningerne af tyske byer, for den kritiske Johanna kender også til det tyske Luftwaffes angreb på Coventry og London. Engang en by er snarere en anklage mod krigen generelt, især krigen mod civile, dels set fra den unge Johannas synspunkt, der forsøger at overleve flammernes helvede, dels fra den nu gamle Johannas perspektiv, der i et langt brev forsøger at forklare sit barnebarn, Lotte, hvad begivenhederne har gjort ved hende i perioden mellem 1943 og op til i dag.
Hvordan kan man leve videre med rædslerne, med frygten og med skyldfølelsen? I sit brev forsøger historikeren Johanna at gøre en ende på årtiers tavshed og at tilgive sig selv.
Engang en by er en bog, der har berørt mig dybt, måske netop fordi den er skrevet af en, der har et helt uforbeholdent syn på begivenhederne dengang, men også fordi den afslører hvor meget der er blevet usagt den dag i dag. Den handler om min by, om min historie, om mennesker, der har levet, lidt og er døde her. Men også dem, der overlevede og måtte forlige sig med det, de så. Ikke at de kunne have talt om det. Hvem kan beskrive det ubeskrivelige, især når man selv har oplevet det? Og hvem ville have ønsket at høre det? De fleste dengang ønskede bare at glemme, og hvem kunne bebrejde dem det?
I Engang en by har Martin Petersen givet en stemme til disse utallige mennesker og dermed til alle dem, der måtte opleve krigen på nærmeste hold. Det gør bogen mere aktuel end nogensinde, for også i dag flygter mennesker fra krig og ødelæggelse ind i en usikker fremtid uden ord for det, de har oplevet. Denne bog kan måske også være en stemme for dem.
Absolut værd at læse!
Engang en by – roman af Martin Petersen
bestil den her: Byens Forlag
Book din guidede bytur eller skattejagt på dansk i Hamborg!
image sources
- engang en by – martin petersen: @ byens forlag