I århundreder har Alstersvanerne været tæt forbundet med traditionen i vores ærværdige by og præget dens udseende. Ikke kun Stormarns våbenskjold, men også forskellige bygningsværker vidner om, at vores forfædre beskæftigede sig intensivt med disse kongelige og stolte dyr.
Da Hamborg som tidligere hovedstad i Stormarn blev en selvstændig by, overtog den også privilegiet ved at have sin egen svanepleje. Dengang var dette privilegium kun forbeholdt herskende familier som grever, hertuger og konger, og det var strengt forbudt for andre og kunne straffes. Gennem dette svanevæsen dokumenterede Hamborg sin frihed og uafhængighed på en synlig måde.
Hvor alvorligt Hamborgs senat tog sine rettigheder over svanerne på Alsteren, fremgår af et mandat fra 1664:
“(…) Klager er kommet frem, at én eller anden svane for nylig er blevet skudt eller slået ihjel på den frie Alster-strøm og i byens område; dette skal på ingen måde tolereres, og gerningsmanden skal straffes med passende alvor: Derfor minder E.E.Rådet hermed alle om, at ingen må skade disse svaner, endsige skyde eller slå dem ihjel, med advarsel om, at enhver, der handler i strid med dette mandat, vil blive straffet med den største alvor.”
I J. Greves bybillede fra 1857 ser vi allerede svaner, der præger byens udseende.
På et kobberstik fra 1643 ser man, udover en mængde svaner på Binnenalsteren, tydeligt afspærringen omkring vinterkvarteret. Dette kvarter lå dengang i hjørnet mellem det nuværende Ballindamm og Reesedamm.
Indtil den store brand i 1842 overvintrede svanerne i Binnenalsteren. Dette ses blandt andet på et stik af Peter Suhr fra 1840. Efter Binnenalsteren blev Hohenfelder Bugt (Schwanenwik Bugt) brugt som vinterkvarter, og dette sted blev benyttet indtil 1955.
På grund af ombygningen af vejkrydset Schwanenwik måtte vinterkvarteret efter mere end 100 år flyttes fra dette område.
Som en midlertidig løsning fungerede Eilbekkanalen i vinteren 1955/56 og Alsterløbet under Ohlsdorf-slusen i 1956/57 som vinterkvarter. Siden vinteren 1957/58 har Eppendorfer Mühlenteich været det faste vinterkvarter for Alstersvanerne. Her findes også et svanehus med behandlings- og karantænerum samt en svømmehal med renseanlæg til olieforurenede dyr.
Stillingen som den nuværende leder af svanevæsenet blev grundlagt i et senatsprotokol fra 1674, hvor det for første gang blev besluttet, at der skulle ansættes en person til at tage sig af svanerne. Denne person kendes indtil i dag som “svanefar”. Embeddet gælder som et af de ældste i Hamborg og varetages af Olaf Nieß siden 1996.
Fra 1891 blev svanevæsenet en del af Hamborgs byggeforvaltning. Siden 2005 har det været tilknyttet miljøafdelingen under Bezirksamt Hamburg-Nord, hvor vinterkvarteret også ligger.
Læs mere om Hamburger Schwanenwesen på hjemmesiden Alsterschwäne.de
Guidet bytur havnerundfart eller audioguide på dansk i Hamborg? Find dem her!
Prøv spændende ture på tysk eller engelsk
Bo godt i Hamborg - hoteller til enhvert behov
Et hotelophold i Hamburg behøver ikke at være dyrt. Se tilbud for hoteller forneden, der findes noget for enhvert behov.
image sources
- Smukke hvide svaner svømmer på Alster i Hamborg: © stock.adobe.com